Kesän 2016 suuri makkaravertailu

by Ilkka Rytkönen

Käyttäjän arvio: 3 / 5

HyväHyväHyväHuonoHuono
 

41 makkaraa ja nakkia testissä

Makkara, tuo suomalaisen perusvihannes ja tärkein karsinogeenin lähde. Grillimakkaraa grillataan varsinkin kesäisin, mutta tosigrillaaja laittaa brikettigrillin hehkumaan syksyn myrskyssä, kuin tammikuun pakkasissakin.

Talvigrillausta räntäsateessa saunan jälkeen
Talvigrillausta räntäsateessa saunan jälkeen

Makkara on vanha herkku, jota on syöty jo ennen ajanlaskun alkua. Makkara saatetaan mieltää halvaksi tai muuksi b-luokan ruuaksi. Makkara ei kuitenkaan ole välttämättä kilohinnaltaan halvimpia tai lihatuotteista kehnoimpia. Testimakkaroiden kilohinta oli parhaimmillaan 14,25 € / kg, eli samaan rahaan saa monia muitakin lihatuotteita. Hyvä makkara on kyllä makeimmillaan erittäin hyvää, joten kilohinnalle on perusteensa. Mutta halvallakin voi saada hyvää, kuten muutama testituote osoittaa.

Grillimakkaraa on jokaiseen makuun. On jauhoista perusmakkaraa mausteilla tai ilman, lihaisampaa A-luokan makkaraa samoin reseptein ja sitten vielä raakamakkarat. Makkaraa ohuemmat nakit ovat myös oivaa grillattavaa ja niitäkin on mukana testissä.

Minulla on sellainen tuntuma, että sama makkara saattaa eri ajankohtana olla aivan eri makuinen. Jossain vaiheessa minulla oli tapana grillata erittäin usein juusto-Wilhemiä. Sen maku tuntui eri aikoina vaihtelevan erittäin herkullisen ja välttävän välimaastossa, vaikka grillausmenetelmissä ei kuitenkaan ollut niin suurta eroa. Epäilenkin, että tehtaan käyttämä raaka-aine vaihteli ja se vaikutti myös makueroihin. Senpä vuoksi tämänkin testin makkarat saattaisivat maistua toisena aikana erilaiselta. Myös makutottumukset muuttuvat ja täysin sama tuote saattaa joskus toiste maistua erilaiselta. Tällainen testihän on aina erittäin subjektiivinen, mitäpä muuta se voisi ollakaan. Mutta eipä anneta sen häiritä nyt tässä yhteydessä.

Piippusytyttimen tyhjennys grilliin
Piippusytyttimen tyhjennys grilliin

Tähän testiin päätyi lopulta 41 eri makkaraa ja nakkia, eli syötävää riitti toviksi. Testattujen makkaroiden paino oli n. 16 kg. Kaikki tuotteet ovat paria vaihtoehtoa lukuun ottamatta saatavana Suomalaisista ruokakaupoista. Matkailijan kannattaa pitää mielessä, että mm. Ruotsista ja Virosta saa hyviä grillimakkaroita. Ja erityisesti Virossa on hyvä tarjonta raakamakkaroiden suhteen. Norja sen sijaan tuntuu olevan huono makkaramaa. Ainakin aikaisemmat kokemuksen pohjoisen tarjonnasta eivät vakuuttaneet.

Arvostelussa ei kiinnitetty huomiota rasva- tai suolaprosenttiin, samoin hinta on toissijainen. Arvosanaan vaikuttaa ainoastaan tuotteen maku ja se, miltä makkara muuten tuntuu suussa. Tuotetiedoissa on sitten tuotteen hinta, kilohinta, suola- ja rasvaprosentit sekä hinta/laatupisteet, joista voi sitten kukin miettiä tuotteen ostamista.

Ateriana tai aterian osana

Makkara voi olla jo itsessään ateria ilman muita lisukkeita. Näinhän yleensä on, jos ollaan retkellä ja ne paistetaan vaikkapa nuotiolla. Mutta makkara voi olla ruuan pääraaka-aine, tai sitten lisuke. Makkaran kaveriksi peruna käy mainiosti monessa muodossa. Ripauksen saksalaisuuttaa saa syömällä makkaran hapankaalin kera. Langos sopii myös makkaran kaveriksi erinomaisesti, vaikka unkarilaiset syövätkin sen sellaisenaan. Kannattaa kokeilla.

Makkara-ateria
Makkara-ateria

Lisukkeet voi monesti tehdä grillissä aina jälkiruokaa myöden. Paistetut perunat, ranskalaiset ja muut vastaavat syntyvät näppärästi. Samoin jälkkäreistä esim. grillatut banaanit ovat herkullisia ja valmistuvat muutamassa minuutissa.

Makkara on parhaimmillaan heti grillauksen jälkeen, mutta se voi maistua hyvältä vielä seuraavana päivänäkin. Koska töissä ei voi yleensä grillata, niin grillattu makkara on hyvä ottaa evääksi. Samalla saa työkaverit hämmennyksen valtaan, kun mikrosta alkaa leijailla grilliruuan tuoksua.

Sinapilla on väliä

Huippuluokan makkara ei välttämättä tarvitse kaverikseen edes sinappia, mutta usein sinappi antaa makuun sen viimeisen silauksen. Joissakin harvoissa tapauksissa makkara muuttuu huonommaksi jopa hyvällä sinapilla. Huonolla sinapilla taas hyväkin makkara muuttuu huonoksi, mutta onneksi huonoja sinappeja ei paljon ole edes tarjolla. Vironkävijän kannattaa tuoda tullessaan muutama tuubi paikallista herkkua nimeltään Põltsamaa kange sinep. Se on nimensä mukaisesti kankeaa, eikä sitä tarvitse isoa määrää nenän aukaisuun. Amerikkalaiset sinapit eivät sen sijaan tunnu olevan oikein omaan makuun, vaikka sellainenkin menee paremman puutteessa.

Erilaisia sinappeja
Erilaisia sinappeja

Grillissä vai mikrossa

Perusmakkara on kypsennetty, joten sen voi syödä halutessaan paketista kylmiltään. Jos sen lämmittää mikrossa, maku muuttuu pahaksi. Makkaran aromien vahvistamiseen tarvitaan tulta, eli käytännössä grilliä tai nuotiota. Osa vannoo kaasugrillin nimeen, mutta tämä testi tehtiin brikettigrillillä. Brikettigrilli antaa makkaralle ja muille herkuille hyvän maun, mutta aivan nuotion veroisia aromeja siitäkään ei irtoa.

Makkarat grillin ritilällä
Makkarat grillin ritilällä

Testimakkarat grillattiin Weber Performerilla. Kyseessä on brikettigrilli, jossa briketit sytytetään kätevästi kaasulla. Perusvarustuksena sytytyskaasuna on kertakäyttöpullot, mutta se tulee kalliiksi ahkeralle grillaajalle. Lisävarusteena tuohon saa matalapainesäätimen normaalille kaasupullolle, minkä ansiosta käyttökustannukset tippuvat pitkässä juoksussa. 10 kg pullo riittää noin vuoden käyttöön, kun grillataan vuoden ympäri. Grilli itsessään kestää sateet ja pakkaset hyvin, mutta piippusytyttimet lahoavat puhki parissa vuodessa. 57 cm grillausala on riittävä jopa joulukinkun paistamiseen. Jos pitää grillata isommalle porukalle tai isompi ateriakokonaisuus, niin silloin yksi grilli tahtoo jäädä pieneksi.

Makkaran grillausta
Makkaran grillausta

Koko testin ajan käytettiin samoja brikettejä vertailun helpottamiseksi. Weberin tämänvuotiset briketit tuntuvat olevan edellisvuotisia parempia. Ne syttyvät nopeammin ja lämpötila on korkeampi. Grillausmenetelmä on suora, sillä makkara kypsyy sen verran äkkiä. Joku tykkää viillellä makkaran, mutta itse heitän sen ritilälle sellaisenaan. Sopivasta lämpötilasta kielii makkaran kuoren halkeaminen.

Weber-brikettejä
Weber-brikettejä

Arvostelut

 

 

Oletuksena kaikki makkarat ovat näkyvillä, mutta voit rajata näkymää halutun tähtiluokituksen mukaan. Kun klikkaat makkaraan, pääset lukemaan kyseisen tuotteen arvostelun. Jokaisesta makkarasta tai arvostelusta voi tykätä nappaamalla sydämenkuvaa. Voit myös jättää oman arviosi makkarasta. Alaosasta voit antaa myös tälle testille tähteä klikkaamalla arvosanasi. Jos tykkäsit, niin saa jakaa.

Jätä kommenttisi

Kommenttia

  • Ei kommentteja